Sunday, July 12, 2009

Uji Kayuh- Santa Cruz Nomad

Santa Cruz Nomad-mantap beb!!

Borang PCC tahun ni nampaknya dah pun aku hantar. Yurannya pun dah bayar. Tinggal tunggu masa je untuk beraksi. Dah ready ke aku??..maklumlah dah lama benar aku bersara dari arena Mountain bike ni....ada stamina lagi ke aku ni...nampak gaya kena le aku mula praktis semula. Cuma basikal aku dah lama tak jalan. Macam2 kena repair...paling teruk..break hydrulic belakang dah bocor...banyak jugak modal nak repair ni. Nak ganti break baru mahal sangat. Jadi apa kata test basikal lain...hehehe..
Borang PCC

Borang berserta yuran penyertaan. Bayar utk menyeksa diri..

Santa Cruz Nomad!!..basikal ni tak sesuai untuk aku atau sesiapa pun ke PCC. Kerana basikal ni lebih kepada Downhill..terjun bukit le senang cakap. Sedangkan PCC lebih kepada XC (Cross-country). Yang memerlukan basikal yg lebih ringan. Apa2 pun aku nak review pasal basikal ni. Bagi yg tak tau pasal basikal MTB(Mountain Bike..bukan Mari Tolak Basikal) ia adalah jenama yg agak popular. Dan Nomad adalah keluaran untuk downhill. Tu sebab dia agak berat...hampir2 16kg. Sedangkan untuk XC kita perlukan basikal antara 9-12kg sahaja. Untuk kayuhan santai basikal ni agak ok. Tapi untuk kayuhan laju..tak cukup speed pasal dia hanya ada 2 gear je didepan. Untuk climbing pula..pada yg banyak kederat je yg mampu panjat bukit sampai ke puncak. Berat oiiiii.
Marzocchi Bomber 888-memang best.

Tapi keistimewaan basikal ni bila turun bukit. Bab melompat remp setakat 4 kaki tu biasa2 je. Nomad ni dilengkapi dgn suspension belakang jenis Fox. Dan fork depan jenis Marzocchi Bomber triple 8. Memang cukup sedap melantun. Pertukaran gear memang sedap. Dilengkapi dengan Shimano XTR. Cukup lembut bila menukar gear. Membreak dengan selamat. Apa jenis break ni..alamak aku pun dah lupa. Tapi dari jenama mahal ni...Crank dari Shimano XTR. memberikan kayuhan yg mantap.
RD Shimano XTR- terbaik dalam kelasnya...

Pendek kata memang basikal yg sangat best untuk kelas downhill. Berapa harga sebuah basikal ni??...Pada yg tak biasa dgn MTB..baik aku jelaskan kat sini, harganya lebih mahal dari motor LC aku...Untuk basikal ni, harganya dalam lingkungan RM 11,000.00 aje. Ada yg berani nak beli ka?...Hehehe...aku pun tak berani nak beli...Aku pun pakai Merida je...tu pun dah puas abis upgrad.
Crank Shimano XTR- Hollow Tech...memang padan..

Fox with Brain. Pandai, bila nak berhenjut...bila tidak!!

Cuba sendiri...baru tahu bahangnya...

11 comments:

Abang Ben said...

bagus la... one of this day aku kena cari hobi yang 'bergerak' sikit. Manjang hobi 'duduk' je. Perut pun sempoi je hahahah

SkiD said...

Abg Ben...
Join main MTB le..extreme sikit..kalau tak pun kayuh santai keliling tmn perumahan pun ok gak!!

eddie dewanaga said...

salute dgn hobi lu...

patutla dulu ada sorang member gua keja kilang shimano gelang patah/pekan nenas, dia kata bikin enjin basikal dan enjin joran...

gua pelik dia bilang 'enjin' basikal?? hehehe...

SkiD said...

Eddie...
Hobi ni sebenarnya banyak pakai duit kalau dah jadi pengayuh tegar. Pasal bukan harga basikal je yg mahal..Helmet, kasut, jersi, beg air..dan macam2 lagi..kalau pakai cap ayam...kena gelak pulak dgn member2...adus...

JAIRO said...

aku dulu mmg minat ngan sukan basikal ni... tapi sejak aku ikut sukat berat badan... aku tak minat dah.. semput... heheheheheh (tapi harga beskal tu mmg kaw2 heheheh baik aku beli beskal yang ada bateri tu heheh tak yah kayuh....

berteromber said...

masih berkayuh eh...ingat dah pencen..haha

SkiD said...

Jairo...
Berbasikal untuk riadah je ni..

Berteromber...
sekali dah terjerbak..payah nak pencen...

matakucing said...

best layan basikal ni..dulu aku lyn bmx kejap..skrg nak jogging pon malas..perut ki makin gendut huhuhu

ROKATUA said...

Fuhhh, nasib baik gua tak fancy downhill. :)

Gua masih traditional XC sebab takot mati. LOL.

Great bike, though. \m/

BTW, lu nye nasib brake belakang tuh bocor lebih kurang je pesyen ngan gua. Gua punya, pump kat lever tuh buat hal. Sekarang settled dengan Shimano Deore je. Takde ah stopping power macam Formula Oro K18 yang datang ngan beskal tuh, tapi, sufficient nak slow down.

Bukan bawak laju pon. Lagipon, ada banyak benda lagi kena dulukan sekarang nih.

Oh. Minggu lepas crank pulak buat hal. Tercabot. Skru kat bottom bracket ntah mana tercampak. Gua kayoh sebelah kaki je. LOL.

Itu lepas gua pegi Pertak, KKB, 2 minggu lepas. Paling adventure yang pernah gua pegi. Sampei sakit-sakit belakang, peha lebam-lebam & betis bersirat-sirat.

Dah lama tak buat benda bodoh cam tuh. Best betol rasanya. LOL.

SkiD said...

matakucing...
Jom le join main MTB...best tuuu...

Rokatua...
Tu le..Break Hyes 9 aku tu..Mudah bocor..Tu le aku ingat nak tukar yg murah2 je..Juicy pun ok laa..eh! Ko tak gi PCC ke?...Jom le buat keja gila ni...65km menyeksa diri...hehehe!

en_me said...

sonoknyerr ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...