Sunday, July 19, 2009

Raja Ekspo

Cerita pasal ekspo dan funfair ni..Kite mesti tak lari dari teringat kat Band ni...memang diaorang Raja Funfair dan Ekspo...Sapa lagi kalau tak XPDC. Antara Band rock melayu yg aku minat. Pasal album2 mereka memang rock tulin. Aku nak cerita sikit pasal Mail..Dulu mamat ni jiran aku..sama2 tinggal kat Tmn Kosas Ampang. Tu jam aku bujang lagi..awal2 90an tu. Satu je silap mamat ni..suara dlm rakaman studio memang best. Live hancus... Aku masih ingat lagi waktu tu. Dia tengah buat album Timur Barat. Hari2 jogging keliling flat tempat aku tinggal. Katanya nak built-up stamina. Ada satu malam tu, siap terjerit2 test suara. Pas tu kena sound dgn Abg ketua Blok flat aku...hahahaha...tu la..nak jerit dalam funfair laa..Sebenarnya aku tak le berapa rapat dgn Mail ni...setakat tegur2 gitu je. Selalu jugak jumpa Izo..datang rumah Mail ni. Masa tu Izo pakai kereta Mazda 626..
Ni aku nak review CD Headbang. Sebenarnya ni CD koleksi lagu2 yg buleh headbanging dari XPDC. Dari album Darjah Satu sampai album Kita Peng Yu. Ada 10 lagu semuanya. Tak de lagu2 slow. Track list:
1. Kita Peng Yu
2. Hamba Abdi
3. Selendang Merdeka
4. Jangan Tak Mandi
5. Bahalol
6. Talam Dua Muka
7. Penyakit Gatal
8. Ntahapahapantah
9. Hairan Bin Ajaib
10. Gerak 2000
Album ni keluar sebelum Brutal. Sedap gak layan koleksi metal dari XPDC ni.. Pasal dedulu aku selalu turun funfair kalau ada konsert XPDC ni. Tak lengkap ekspo atau funfair kalau tak de XPDC. Pernah satu ketika dulu...ada funfair kat Jengka 18(dekat dgn kg aku bini). Maklum le masa tu baru kawin. Balik rumah pak mertua tak tau nak buat apa. So malam ada funfair..layan je laaa...XPDC lak tu...ok je la.
Bila Mail kuar...aku kurang le sikit dgn XPDC. Terus terang..aku tak berapa masuk dengan Ali. Walaupun tak dinafi, Ali memang power kalau live. Tapi ton suara dia utk rakaman studio...aku tak berapa minat. Dengar Ali..aku terus teringat lagu Bunga Angkasa..Terra Rosa..huhuuhu..

Brutal...album last yg aku beli dari XPDC. pas tu aku dah tak layan dah...

13 comments:

eddie dewanaga said...

album Brutal menjadi pilihan ramai, satu album yg baik dgn variasi hard rock yg ampuh cukup lenggok lentok yg sememangnya digilai peminat2 bumi Malaya...

tapi secara peribadinya (ditambah dengan kisah2 abadi) aku cukup gila dengan Timur Barat.

Impian Seroja, Lagu Dari Aku, Hamba Abdi, Penyakit Gatal, Talam 2 Muka, ataupun Cinta Kenangan Silam...

cuma satu perkataan...

SEMPURNA.

SkiD said...

Eddie...
Betul cakap lu...gua pun tergoda dgn Timur Barat...Pasal masa buat album tu..Mail masih jiran gua.. Pada gua paling heavy..kita Peng-Yu..

deaf_angel said...

aku ada dua cd ni headbang ngan brutal.. tu jam beli ori, support rock melayu hehe

Zaman Ali, tangkap Samurai, tangkap V6, lepas tu terus stop.
Ntahapahantah XPDC lepas tu..Medley rugged biol sey

Abang Ben said...

Aku prefer Ali. Suara lebih Metal.

SEkali je tengok XPDC kat ekspo. Memang happening.

Portdy said...

suara+attitude mael tu yang unik untuk XPDC,

bayangkan kalau XPDC debut album Darjah Satu tu penyanyi suara cam Ali? impak maksima dia kurang sikit kot?

sengau2 selamba Mael yang best tu....

lagu fast pilihan : err...semua kot? tapi kalau kena pilih satu Hairan bin Ajaib. gerek beb gerek!

matakucing said...

hamba abdi la kvlt hehehe time brutal semua dah start metal 60-an huhuhu

berteromber said...

yang aku ingat dulu2 kat Taman Kosas Mael selau main takraw petang2 kan..Gold Disc gantung kat pintu rumah tu..haha..

tapi Mael nyanyi live mmg hamcus!

ajie said...

ingat dulu wa ada beli album live mail dgn band baru real xpdc...serius barai suara bila live...haha..

JAIRO said...

ali ngan xpdc mmg ngam la...

aku tak pernah tengok drg live... tapi ramai kata mael tak boleh nyanyi time live.... isk

SkiD said...

Deaf..
Zaman Ali aku tak dengar sangat..Tapi Samurai aku ada layan sesikit...

Abg Ben
Ali live memang power.. Tapi aku tak minat tone suara dia ...tu je..

Portdy..
Suara Mael untuk rakaman studio memang best..lebih2 lagu ballet balada dia..menyentuh sungguh.

SkiD said...

Matakucing..
Aku memang minat album Timur Barat.. Lagu2 balada dia pun...peh mengancam..

Berteromber..
Aha... lu ingat lagi nyek...ada gold disc gantung kat pintu rumah dia..hehehe!

Ajie..
macam yg gua kata..suara Mael live memang hancus..

Jairo..
Ali memang umph kalau live..Mael, kelaut....

J said...

xpdc ni paling hampir ngan metallica...psl tu gua minat kita-pengyu. brutal tu ok la, cuma kurang teknikal..chewahh

J said...

abg ben,
expo kat tmn u ke?
ehehe..gua kat depan stage. mcm dpt tgk metallica gayanya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...