Tuesday, September 01, 2009

RON 97 Atau RON 95

Seperti diketahui mulai 1 September 2009, harga minyak (RON 97) naik lagi sebanyak 25sen. Dengan itu kerajaan memperkenalkan minyak RON 95 dengan harga RM1.80 seliter. Apakah beza RON95 dan RON97?... Aku yang tak arif pasal penyelidikan gred minyak ni tak le tau sangat. Tapi aku dah cuba le kedua2 jenis minyak ni kat motor aku. Tak le ada beza sangat. Tak tau le kalau kat kereta. Research Octane Number atau RON ni setahu aku untuk ukuran ketahanan bahan api dari engine knocking. Secara senangnya makin tinggi nombor RON makin tinggi rintangan pada engine knocking. Dari segi prestasi injin...tak tau le sejauh mana bezanya.
So tepuk poket tengok wallet...nak RON95 ke RON97?...Lu fikir le sendiri...

9 comments:

matakucing said...

tuari aku isi kat keta..ok jer..cam biasa

eddie dewanaga said...

97 punya quality premium kot.. tu yg naik cekik darah sampai 25sen/liter.

bangang punya bapak dafi... takleh tunggu lepas raya ke???

Abang Ben said...

naik lagiiii???

J said...

aku biasa isi kat petronas..kat petronas biasanya ada satu jenis jek...

tp kalo pegi BHP, mobil, shell...boleh tgk la jenis RON dia tulis kat pam tuh..kdg2 konfius gak nak amik yg mana satu...

kalo stakat kete biasa2...RON95 tu tadahal..tapi awas, kalo anda bwk evo ke, civic type r ke..kena pakai ROn97..

Takilala said...

betul tu J

kenwooi said...

price increase again.. aiyo..

kenwooi.com

berteromber said...

dulu kata Ron 95 ni solution supaya rakyat dapat rega minyak murah...tapi sekarang apa cerita pulak?...belit betul la dorang ni..

SkiD said...

Matakucing..
Kalau bawak biasa2 tak de beza kot...

Eddie..
Tu la...rakyat didahulukan(bab2 kena bayo ni la)

Abg Ben..
Naik??..tunggu le lu balik nanti..hehehe

SkiD said...

J...
Thank pasal list tu...cuma Kancil Turbo tak de...

Takilala..
Evo mahal..aku tak mampu, tu pasal aku tanya pasal Kancil Turbo je...

Kenwooi...
Welcome Bro..Nice to see U from BloggerUnited!

Berteromber...
lepas ni ramai2 le kite pangkah timbang tu...lebih2 lagi kat Johor..huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...