Friday, August 26, 2011

Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX Lens

Dah makin dekat nak raya dah ni. Tinggal beberapa hari je ni. So kali ni aku nak cerita pasal lens seperti yang tersebut diatas. Ini adalah lens Ultrawide angle. Apa bendanya tu, wide-angle ni untuk gambo yang frame lebar... errr gitu ke? lebih kurang le. Contohnya raya ni, nak ambik gambo keluarga ramai2. Ruang dalam rumah agak terhad. Susun punya susun tetap tak muat frame. Nak undur kebelakang lagi dah rapat dinding. So masa ni le lens ultrawide angle ni berguna. Begitu le lebih kurang.
Lens ni memang untuk landscape photography. Tapi cun jugak untuk gambo potrait. Kelebihannya adalah pada aperture f2.8. Kira dah jadi fast lens le ni. Ramai yang kata, tak guna f2.8 pada landscape.(pasal DOF dia nipis). Tapi sebenarnya untuk indoor agak berguna jugak.
Dari segi focal length memang le tak jauh...dari 11-16mm aje. Dah lebih kurang prime lens aje. tak jauh sangat jarak zoom dia.
Baru2 ni aku gi melawat kedai member kat Low Yatt. Orang lain sibuk shoping baju raya, tapi bagi pengemar photograpy, dia orang sibuk shoping barang2 kamera. Maklum le, nak buat beraya gak tu. Lebih2 yang dapat bonus melampau2 tu. Ada satu mamat ni tanya aku pasal lens yang sesuai untuk gambo keluarga di pagi raya. So aku tanya le, dah ada lens wide-angle? bajet berapa? So kata dia bajet dalam RM2K..(baru dapat bonus raya kot) Aku pun suggest lens ni. Macam aku pulak saleman kedai tu. Test punya test, last2 jadi jugak angat. Tak pasal2 aku dapat duit kopi dari towkey kedai.
Ni adalah contoh2 gambo dari lens ni. Tak de gambo skodeng. Pasal tak leh zoom rapat.
Dari segi vignetting pulak, tak berapa ketara. Tak de le kalau ambik gambo muka orang tu, abis senget benget.
Memang sesuai untuk gambo landscape...

5 comments:

berteromber said...

ni sebab aku tak jadi angkat SLR ni...tak larat nak upgrade...

SkiD said...

Alaaa tak jadi ke angkat DSLR? cis!!

Dr. Ben said...

cantik bro!

matakucing said...

fuhh...senjata baru

deaf-angel said...

superb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...