Monday, March 01, 2010

Test Lens Baru.. EF 50mm f1.8 II

Aku tak de dapat duit tersepak lagi...so hajat nak tangkap macam2 lens. Tapi bajet tak ada. Jadi aku tangkap lens yang paling murah dalam kelas lens Canon, tapi hasilnya memang aku suka. Tak tau le kalau orang lain kata tak suka. hehehe!! Ini lah lens EF 50mm f1.8 II. Lens ni tak boleh zoom. Statik kat 50mm je. Kelebihannya pada aperture yang boleh dibuka besar sehingga f1.8. Yang boleh buat depth of field dengan lebih jelas.

Kepada yang kurang tahu atau faham istilah2 fotografi ni... Aku malas betul nak cerita dan menaip panjang lebar. Google sendiri la.. banyak web dan blog yg menerangkan benda2 ni semua. Lagipun aku pun masih pendatang baru dalam bidang ni. Takut tersilap penjelasan.

Apa2 pun ni la contoh2 shoot dari lens 50mm ni. Perhatikan blur latarbelakang gambo2 tu. Tu yang dimaksudkan depth of field.

klick untuk gambo besar. Mungkin tak le berapa best dan artistik sangat. Maklum la saya budak baru belajar, kalau salah, aku ambik gambo banyak2 lagi...



Model ni aku bayo mahal ni... kegemaran dia..main air....!! Mahal le bil air aku......

8 comments:

deaf_angel said...

lawa...i like them haha

berteromber said...

waaa...dah ada kemajuan nampak

Ijau D. Koceng said...

ambik gambo2 tu guna filem apa? kodak? konika? fuji? brapa exposure? 12? 24? 36?

Abu Ikhlas said...

boleh kusus kat hang balik ni ekkk. Ingat nak upgrade lense gak...

SkiD said...

Deaf...
Thank!!

Berteromber...
Masih tengah belajar lagi ni..

Ijau...
tak de filem filemnya...pakai polaroid je...tangkap pas tu kuar ikut depan...kipas2 jadi..hehehe

Abu Ikhlas...
Boleh sesangat...aku pun bukan tau sangat..

eddie dewanaga said...

lama2 lu dah boleh jadik pro...

Abang Ben said...

syabas!!!

JAIRO said...

ganas la korang ni dah tambah2 lense plak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...