Monday, March 22, 2010

Aku, Pesta Belon Panas dan DSLR.

Selepas balik dari Pesta Belon Panas di Putrajaya hari tu, aku rasa macam teracun le pulak...
Ni bukan racun tikus, tapi racun tenuk. Tengok masing2 dengan lenses yang canggih2 panjang2 berjuntai dekat sedepa... Aku?? alahai... Masa MC pesta buat pengumuman kepada para pengunjung untuk berikan 200 tiket untuk masuk ambik gambo dari dekat Belon2 Panas tu.. aku try juga le pegi jenguk2...Pandang kiri kanan..masing2 pakai lens telephoto mahal dan canggih. Ada sorang mamat tu..jeling2 tengok kamera aku. Tau le lens dia L siri. Agaknya dalam hati dia kata..."pakai kit lens aje". Ataupun lebih teruk lagi.."Alah..kalau sekadar kit lens tak payah le susah2 beratur ambik tiket." Untuk menyedapkan hati aku..suka hati aku le nak pakai apa pun...hehehe! So balik tu...mula le berangan..kalau tangkap L siri pun best tu.. Tapi alamak, lens jenis tu bukan murah... boleh beli sebuah lagi moto LC aku... So alternetifnya...kena cari yg third party la...murah sikit.. Antara telephoto zoom yang murah dan cantik dah tentu le jenis Sigma. Harganya buleh le tercapai akal aku. Antara yg termasuk wishlist aku adalah Sigma 70-200 f/2.8 II EX DG Macro HSM....perhhh cun kalau dapat.
Aku dah test dah masa lepak2 kat kedai kamera Lok Yat. Memang menggancam. Fast lens tu...kalau pegi F1 bulan depan senang2 je nak snap keta Schumacher ke Alonso ke... Tapi harganya pun cun jugak... boleh keluar moto Modenas sebiji. Sabau je la.
Akhirnya yang ini lebih realistik..Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro. Harganya bawah RM 800. Rasanya sesuai sangat le dengan bajet aku yang ciput ni. Review dari orang2 yang dah pakai pun kata ok je laa...tak le best sangat tapi boleh laa dari tak de.
Candid Dari Pesta Belon Panas Putrajaya 2010.
Seterusnya gambar2 candid yang aku ambik sekitar tapak pesta...pakai lens murah je beb!!

Tumpang shoot amoi ni...dia tengah posing untuk bopren dia..hehehe!!

Sekali lagi aku tumpang sibuk...Abis tu tak de orang nak jadi model aku..

Yang ni pun sama jugak... kalau ada telephoto zoom, lagi rapat boleh shoot.

Ni masa sibuk2 nak ambik tiket free...kat kaunter Urusetia Pesta.

Ni lagi kes tumpang sekaki... aku main shoot je... amoi ni tengah posing untuk kawan dia.
Last untuk edisi kali ni...nampak rangup je... ini dipanggil edisi cuci mata. Oittt..cukup2 le tu.

6 comments:

berteromber said...

err..tu boipren amoi tu tak perasan ke ko ambik gambo..baik2...kang tak pasal2 kena pukul kang...hehehe..

♠ayuzdeathwish♠ said...

wey maceh for besday wishes tu~





syg ko lebey~

SkiD said...

Berteromber...
errr... paparazi namanya tu...

♠ayuzdeathwish♠...
sesama le....

eddie dewanaga said...

nice job... sekarang dah demam senjata tempur DSLR dan photography.

kenwooi said...

haha.. edisi cuci mata.. funny.. how i wish i can get new lens as well =)

deaf_angel said...

rangup? haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...