Monday, September 07, 2009

Renungan Ketika Berbuka Puasa.

Kenapalah bulan puasa ni aku malas nak menulis...Dah lebih setengah bulan Ramadhan kita harungi...Hari ni negeriku cuti Nuzul Quraan. Duk rumah tak buat apa pagi ni, so baca e-mail...aku tertarik pada 1 e-mail yg dihantar oleh seorang sahabat. Begini ceritanya:-

Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:
“Mana emak? “
“Mak pergi menoreh,” jawabnya.
“Mana bapak?”
“Bapak pergi kerja…”
“Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?” Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
“Adik ini sayalah yang jaga.” Jawab budak berkenaan.
“Awak ada berapa orang adik-beradik?”
“Sepuluh.”
“Adik ni yang ke berapa?”
“Saya yang kelapan.”
“Mana abang-abang kamu pergi?”
“Tolong emak menoreh.”
“Adik puasa hari ini?”
“Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari…” Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi “Adik bersekolah dimana?”
“Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..”.
“Bapak kerja apa?”
“Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa “.
Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar.
Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu.
Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit “Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!”.
Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi.
Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka.
Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar:
Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.
“Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah pakcik..”
Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu?
Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu, dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari.
Dia berkata “Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat.”
Aku bertanya lagi “Upah menoreh berapa makcik dapat?”
“Cuma RM3.00 sehari.”
“Ayahnya bekerja macam mana”
“Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari.”
Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya “TAK SEDAP”?
Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.
************************************************************************************
Ulasan
Mungkin sebahagian besar daripada kita selalu mendengar kisah-kisah sebegini atau pun mungkin telah membaca kisah ini sebelum ini. Hatta kita pun tidak tahu mungkin kisah ini hanyalah rekaan semata-mata atau pun sesuatu yang benar-benar terjadi di dalam masyarakat kita. Persoalannya di sini kita melihat bagaimana tanggungjawab berpuasa itu yang telah diwajibkan ke atas setiap muslim untuk menunaikannya.
Tidak kira samada seseorang itu miskin atau kaya, ianya wajib dilaksana. Dan bagi mereka yang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan ketika bertemu Allah swt di akhirat kelak sebagaimana yang telah dijelaskan oleh RasululLah saw.
Di tempat kita mungkin kisah seperti di atas jarang berlaku kerana umum mengetahui Malaysia merupakan lubuk rezeki bagi sesetengah orang.Tetapi bagaimana dengan keadaan masyarakat muslim di luar Maalaysia? Mungkin ianya terjadi di Kemboja , Sri Lanka , Vietnam dan lain-lain tempat.
Hatta di zaman khalifah yang empat dulu pun berlaku di mana seorang ibu hanya memasak beberapa ketul batu untuk memujuk anak-anaknya. Jadi sama-samalah kita mengambil pengajaran dari kisah ini untuk sama-sama menderma lebihan dari harta kita kepada mereka yang kurang bernasib baik. Sesungguhnya pahala untuk mereka yang bersedekah di dalam bulan Ramadhan ini amat tinggi nilainya.
Bersempena bulan Ramadhan 1430H ini, sama-samalah kita bersedekah dan ajaklah saudara-saudara kita untuk sama-sama turut serta. InsyaAllah hasilnya akan kita perolehi di akhirat nanti.
Jangan lepaskan peluang-peluang beramal di depan anda berlalu begitu sahaja, raihlah sebanyak mungkin pahala sementara Ramadhan masih ada….

4 comments:

eddie dewanaga said...

gua selalu ingatkan diri gua sendiri tentang bertuahnya hidup ini jika dibandingkan dgn sesetengah mereka dalam masyarakat...

insyaAllah, gua akan terus mensyukuri segala nikmat ataupun ujian yg mendatang.

matakucing said...

kdg kita sendiri lupa..& tak pernah rasa bersyukur..sama2 lah kita beringat, ada yang lebih susah dari kita.

Takilala said...

gua punya komen sama mcm 2 komen kat atas gua ni.

J said...

time selesa kita sentiasa alpa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...