Wednesday, August 05, 2009

XPDC-Titian Perjalanan Ke Laut Dalam

Aku bukan nak cerita pasal Band XPDC...tapi nak cerita pasal kerja aku minggu ni. Ekspedisi Ke Plantar Minyak Carkawala. Tugas aku kali ni memerlukan aku ke Kelantan. Aku dapat notis pergi pun last minit. Kelamkabut cari tiket Air Asia..tambang murah katanya..tapi kalau beli tiket last minit..jadi tambang mahal le pulak..pandai si Fernandez ni berniaga.


Balai berlepas di LCCT
So aku tiba di LCCT lebih kurang kul 5.45 pm. Flight aku kul 7.20 pm. tak le lama aku melangguk kat LCCT ni. Tiba Kota Bharu pukul 8.15 pm. Driver company yg patut ambik aku tak sampai2. Sampai 9.30 pm aku tunggu, baru sampai. Perut dah lapar..badan dah letih..rasa macam nak baring tido je...Aku terus gi makan dan check in Hotel. Ada ke boss aku bagi Hotel Redal aje..Boleh lee..janji aku buleh tido lena..Pasal esok pepagi lagi dah nak keluar.
Lepak makan2 sementara tunggu flight

Beratur menaiki pesawat Air Asia

Tiba di Lapangan Terbang Kota Bahru

Sarapan nasi berlauk dengan panadol solubel
Pagi 4 ogos..Aku ke Pengkalan Kubur tempat pelancaran ekspedisi. Sebelum tu sempat singgah makan sarapan nasi berlauk kat cabang tiga Geting. Driver aku kata sedap ni. Tapi aku perut orang Johor...mana le buleh masuk pepagi makan nasi dengan ikan tongkol. Macam nak gi noreh getah je. Kena pulak dari malam tadi aku rasa nak demam je. Telan Panadol le apa lagi.


Tempat pelancaran ekspedisi di Pengkalan Kubur

Setibanya aku di tempat lokasi. Orang dah ramai. Ekspedisi ni sebenarnya adalah anjuran Kerajaan Negeri Kelantan. Diketuai Dato' Husam Musa. Tujuan ekspedisi ni adalah untuk menunjukkan plantar minyak Carkawala terletak dalam perairan Kelantan. Dan kerajaan negeri berhak menerima royalti. Sebenarnya aku tak buleh cerita lebih2 pasal isu ni...nanti blog aku kena band..tak pasal2 je. Dan aku pun ikut ekspedisi ni atas arahan boss aku dan hanya untuk ambik point GPS dari pantai ke plantar minyak. Tu je.

Sepatutnya Tok Guru Nik Aziz ada untuk merasmikan dan membaca doa selamat. Tapi dia di Kuantan. Tak sempat balik. Tak tercapai le hasrat aku nak jumpa Tok Guru. Sepatutnya kami naik kapal dari jeti perikanan Pengkalan Kubur Tumpat. Tapi tidak diberi kebenaran dari pegawai Perikanan. Yang dah tentu2 orang Kerajaan Pusat. So bertolak menggunakan Jati Tok Bali di Pasir Puteh.

Jeti Tok Bali Pasir Puteh
Kami menggunakan kapal Maritiam Malaysia. Aku tak ingat nama Keptan kapal ni..ramah sungguh. Dan nampak pro Kerajaan Negeri je...Perjalanan memakan masa selama lebih kurang 6 jam pergi dan 6 jam balik. Makan minum biasa le disediakan kat dalam kapal ni.. Cuma tak selesa le nak makan dalam kapal ni. Terhuyung hayang. Boleh tukang masak kapal ni masak dalam keadaan cam ni...dia kata dah biasa.


Meninggalkan jeti untuk perjalanan yg meletihkan.
Kapal meninggalkan pengkalan Tok Bali pukul 11.30 am. Mula2 nampak ahli rombongan, yg kebanyakannya YB. ada 20 tak silap aku, nampak bersemangat. Kalau le kapal tu karam. Maka ada 20 pilihanraya kecil je jawabnya...na'auzubillah. Perjalanan pergi terasa lama sesangat. Jenuh aku berdiri, duduk, baring. Tak sampai2. Kira2 50 batu nurtika (kata kapten kapal le)..kapal kami ditahan Polis Merin. Tapi semuanya ok bila pihak polis tahu yg ini adalah rombongan Kerajaan Negeri Kelantan.
' Alat permainan' aku

Agaknya dapat ke tuntut royalti ni? Agaknya tu le kata2 Dato Husam kepada YB Mahfuz
Akhirnya setelah puas tengok laut. Kira2 jam 5 ptg..akhirnya plantar minyak telah kelihatan dari kejauhan. Tepat pukul 5.30 ptg kapal kami mula rapat ke plantar minyak. Jarak kapal dan plantar minyak kira2 50 hingga 100 meter. Kami diberitahu oleh kapten kapal, pihak plantar minyak tak benarkan kami rapat. Apatah lagi nak naik ke plantar minyak. Bayangkan la. Bangunan KLCC pun nak naik susah..macam2 pemeriksaan. Inikan pulak plantar minyak dia yg ditengah laut.Pukul 6 kami pun patah balik. Kalau ikutkan jadual, ada sesi memancing. Tapi nampaknya semua ahli rombongan dah flat abis. Yang muntah mabuk laut lagi. Nasib baik aku tak mabuk laut. Cuma pening2 pasal aku demam. Perjalanan balik tu aku bantai tido je...bentang tikar kat atas deck. ada bantal..baik punya landing....sedar2 dah sampai ke pengkalan Tok Bali.



Salah satu plantar minyak carkawala
Kami tiba semula ke jeti kira2 pukul 11.30 pm. Selepas ucapan terima kasih secara ringkas oleh Dato Husam Musa dan ucapan Kapten kapal..Dato Husam mengajak semua crew kapal makan ikan bakar di Semerak. Aku tak berapa selera makan pasal tekak tengah demam ni...rasa tawar je.Kira2 kul 1.30 mlm, kami bersurai dari kedai ikan bakar. Aku balik ke Kota Bahru. Check in Hotel Rainasence..hotel berbintang2...agaknya bos nak tunjuk kat kekawan dia (YB tu la) yg dia bagi anak buah dia duduk Hotel mahal.

Ni le pertama kali aku tengok plantar minyak depan mata

Balai berlepas Airport Kota Baharu
Mula asalnya bos ajak balik naik kereta dgn dia. Aku kata yg aku tak larat nak duduk dalam kereta lama2. Aku nak balik naik flight. Last2 dia ajak aku naik Firefly. Boleh laa...janji sampai cepat. Aku tiba di Subang pukul 10 pagi. Terus balik...Letih oiii...

Pesawat Firefly
Aku tak dapat ambik banyak gambar pasal handphone aku abis bateri...Nak tengok berita selanjutnya..carilah surat kabar pembangkang. Surat kabar arus perdana tak de cerita ni.

11 comments:

Portdy said...

nice post la bro,
gua suka ceritaceriti "onedayinyourlife" macam ni...

tambah pengalaman dan pengetahuan...

berteromber said...

pergh gila ahh...duk sekapal ngan YB...dasat tu..hehe

eddie dewanaga said...

selagi pusat dan negeri tak ngam, sampai bila2 pun royalti minyak tinggal kenangan je... tapi tunggulah pilihanraya umum yg ke 13 nanti.

satu cerita yg menarik. nice job bro... walaupun demam, tapi lu dah jln kan tugas dgn baik.

Abu Ikhlas said...

bro,

teringat naik air asia for the first time to shenzen.....berlari berebut tempat duduk...memang hampeh air asia nih...tapi aku tak lari la...anak teruna2 aku yg book kan.

Sekarnag kta dok buat plantar minyak kat caspean sea. Tapi dlm blog x adelah gambo takut sensitip.....anyway good write up

Abang Ben said...

12 jam atas laut... aku tak leh imagine. Mau demam aku 3 hari.

SkiD said...

Portdy..
Begitulah kerja aku yg tak glamour ni...

Berteromber...
He he he...dah jemu jumpa YB PAS ni...nak jumpa YB Umno le pulak..

Eddie...
Dah tugas..demam ke apa ke..kelaut tetap ku renang..kedarat tetap aku naik kereta mewah..hehehe..

SkiD said...

Abu Ikhlas...
Gitu le yg dinamakan Air Asia..thank for the info..

Abg Ben...
hari ni pun demam aku tak surut lagi..huhuhu..

deaf_angel said...

thanks for sharing

interesting tengok sesetengah orang mencarik rezeki, naik flight, naik kapal, kat tengah laut...

SkiD said...

deaf..
itu le sebahagian hidup aku...kerja menerjah ceruk rantau..

Takilala said...

best best. aku tgk gmbr beratur kat lcct tu, teringat pula tiap2 hujung tahun beratur nak balik sabah ni. huhuhu.

J said...

ada kuar citer ni kat paper arus perdana..tp citer x sedap la..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...