Friday, January 29, 2010

Pada Setiap Tahun......

Pemandangan Batu Caves dari opis aku...
Pada setiap tahun, terjadi le kejadian ni kat area Batu Caves ni...bukan sehari, kekadang sampai 2-3 hari. Lebih2 lagi pada hari kejadian. Membawa masaalah besar kepada lalu lintas.
Pagi ni je...kekawan aku yang memandu ke opis...hampir semuanya lewat punch-card. Mananya tak...Jalan MRR2 depan Batu Caves dah macam padang letak kereta. Aku yang naik motor pun sangkut2 jugak. Nasib baik hari kejadian tu jatuh esok, iaitu hari Sabtu. Hari Ahad cuti, Isnin pun cuti Hari Wilayah. So hari Selasa dah reda la. Kalau hari kejadian jatuh tengah2 minggu...memang parah. Dulu2 masa aku memandu ke opis, sanggup aku ambik cuti sehari sebelum dan sehari selepas hari kejadian. Pasal malas nak terlibat dengan 'upacara parking tengah jalan'. Tu belum lagi kes parking depan opis aku...Contohnya macam petang ni... Kalau dulu2 siap ada yang dah tarik tali buat lot parking depan opis aku. Aku yang nak balik kerja petang tu, tak leh nak keluar. Habis kereta kena block. Siap ada pulak yang mintak duit parking. Apa hal pulak... Semenjak ada balai polis kat block opis aku ni, keadaan terkawal le sikit. Tak de le orang buat lot parking haram awal2 lagi. Opis sebelah aku ni (Company besar jugak la)..hari ni dah bagi staff diaorang cuti. Tak nak terlibat dengan kesesakan kat sini.
Semenjak aku naik motor ni, tak le haru sangat nak balik petang ni.. Kalau bawak kereta, jawabnya lepas solat Jumaat terus blah laa...
Tu la dia Batu Caves dan Hari Taipusam....

4 comments:

berteromber said...

ooo...esok thaipusam ker?...cuti2 yang kena hari sabtu ni selalu la overlook..

deaf_angel said...

dulu2 aku kagum nengok procession kavadi ni...
skarang dah lama tak dapat peluang menengok nye

eddie dewanaga said...

wel wel... wel wel...


hehehe...

Portdy said...

hehehe


setahun hanya sekali
merayakan hari thaipusam ini......

teng treng teng teng teng teng

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...